Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
Uważni Czytelnicy naszych artykułów być może zauważyli już, że lubię obserwować życie dookoła mnie w trakcie wykonywania własnych treningów siłowych, a następnie ciekawe wątki poruszać w postaci codziennych artykułów. Nie inaczej będzie w przypadku tej publikacji. Tym razem kilka słów o „anabolicznym trio”, które poruszyły osoby ćwiczące blisko [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] aby osoby z kamieniami nerkowymi unikały produktów, które zawierają w swoim składzie żurawinę. Ponadto szczawiany te utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia, dlatego też spożywanie żurawiny w dużej ilości nie jest zalecane osobom z chorobami kości, np.: z osteoporozą. Nie jest również zalecana osobom, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, [...]
[...] przygotowaniu, a także dostarczają mięśniom dobrej jakości białka i odżywiają organizm. Co więcej, całe jajka mogą pomóc przyspieszyć utratę tkanki tłuszczowej! Wykazano, że spożywanie zdrowego tłuszczu pomaga ludziom poczuć sytość na dłużej, niż w przypadku diety o niskiej zawartości tłuszczu i przypuszczalnie wysokiej zawartości węglowodanów. [...]
[...] zachęcani do jedzenia i picia rozmaitych wyrobów, będących źródłem cukrów oraz wątpliwej jakości tłuszczy. W końcu naukowcy napisali: „Nasze wyniki wskazują, że krótkotrwałe spożywanie dużych ilości mleka, ale nie mięsa, zwiększało wydzielanie insuliny i oporność insulinową. Długofalowe konsekwencje tych zmian są nieznane”. Komentarz: Chyba ktoś [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
[...] dziennie, jest to mit. Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w trzech posiłkach to wystarczy. Zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę insulinową i supresję wykorzystania tłuszczu zgromadzonego np. podskórnie. Podsumowanie Dieta zapewnia większość efektów, [...]
Aktualizacja 26.05.2021 Sportowiec, zwłaszcza wyczynowy, powinien dbać o każdy aspekt mający wpływ na zdolność jego organizmu do wykonywania zaplanowanych obciążeń treningowych.
[...] artykule. Przerywany post jest dość ciekawym sposobem, a także alternatywą, aby pomóc ludziom kontrolować kalorie, ponieważ często skrócenie czasu, który zostaje nam na spożywanie pokarmów w ciągu dnia, może zmniejszyć ogólną liczbę kalorii. Chociaż są i tacy, którzy byliby w stanie dostarczyć danej puli kalorii, ale niestety niesie to [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] naszą insulinę do działania, a trzustka również potrzebuje czasu na regenerację sił. Jedzenie większej ilości niż przewiduje nasz bilans kaloryczny Kolejną kwestią jest spożywanie większej ilości, niż przewiduje bilans kaloryczny, na przykład, dlatego że ćwiczymy, więc możemy zjeść więcej. Osoby usprawiedliwiające się w ten sposób często [...]
Nieważne, czy jesteś początkującym, czy zawodowym kulturystą. Każdy z trenujących na siłowni pragnie jak najefektywniejszych przyrostów w optymalnej jednostce czasu. Pomijając nielegalne i niezdrowe "wspomagacze" istnieją suplementy, które są nieodzownym elementem efektywnego budowania masy mięśniowej. Wybierając kreatynę, warto postawić na formy [...]
Niedawno na Wirtualnej Polsce pojawił się artykuł o szokującym nagłówku: „Dietetyczne napoje bezalkoholowe mogą zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci. Globalne badania zostały opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia”. Wszystko w porządku, możemy korzystać z tego badania, ale wyłącznie pomocniczo. Komentarz do badania Muszę wtrącić swoje [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Każdy z nas, w tym, co wykonuje, chce być lepszy i regularnie poprawiać wyniki. W tym celu odpowiednio modyfikujemy swoje plany treningowe, wdrażamy do naszego życia, czasem nawet egzotyczne, sposoby odżywiania, staramy się zadbać o właściwą regenerację podczas nocnego odpoczynku. Tak jednak czynią też praktycznie wszyscy sportowcy, a przynajmniej [...]